Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Κυδώνι πελτέ, το καλύτερο γλυκό της μαμάς!




Πλένουμε καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα κυδώνια.
Σε τουλπάνι δένουμε τα φλούδια και τα κουκούτσια,
τοποθετούμε σε κατσαρόλα με τα κυδώνια,
προσθέτουμε δυο φύλλα αρμπαρόριζα και βράζουμε.


Παίρνουμε τον χυμό για να κάνουμε πελτέ
και τα βρασμένα κυδώνια για κυδωνόπαστο.


Σουρώνουμε προσεκτικά για να έχουμε διαυγή χυμό


Βράζουμε τον χυμό με ζάχαρη σε αναλογία
ενάμιση προς ένα.





Πολτοποιούμε τα βρασμένα κυδώνια και τα βράζουμε με ζάχαρη.







   Τοποθετούμε και στεγνώνουμε σε ταψί,
 κοβουμε σε κομμάτια και στολίζουμε με αμύγδαλα.
Το κυδωνόπαστο το κερνούσαν πάνω σε λεμονόφυλλα.

Τα γλυκά είναι φτιαγμένα με την θύμηση της μαμάς
που έφυγε σαν σήμερα πριν 26 χρόνια.






και τα λουλούδια κομμένα σήμερα από την αυλή της.





Αναλυτικές πληροφορίες για την παρασκευή
του πελτέ θα βρείτε στο άριστο blog
 Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
http://www.cretangastronomy.gr/






Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τα εννιάμερα του θείου...


Του αγαπημένου θείου Αριστείδη.
Ο τελευταίος από την γενιά της μητέρας, 
έφυγε στην αρχή της όγδοης δεκαετίας της ζωής του,
με ζωντανά ενδιαφέροντα ως το τέλος.
Ο θείος Αριστείδης
 άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, 
ευαίσθητος, φιλότιμος πέραν του δέοντος. 
Γενναιόδωρος μέχρι εκμετάλευσης
  από επιλογή δούλος της εργασίας και εραστής της γνώσης.
 Ο χαρακτηρισμός καλίφωνος είναι πολύ λίγος,
 οι κορώνες ήταν παιχνιδάκι για τις μαγικές χορδές του.
Κουβαρντάς, νοικοκύρης, υπερήφανος,
άριστος τεχνίτης με ταλέντο στις πατέντες.
Μόλις έβλεπε το πρόβλημα αμέσως το μυαλό του
γεννούσε την λύση
 Αυτοδημιούργητος, γλεντζές μέχρι τρέλας,
ανύπανδρος εκ πεποιθήσεως μα λάτρης του ωραίου φύλλου.
"Η ζωή μας ομορφαίνει δια του περιττού"
είπε κάποτε και αυτό ήταν τρόπος ζωής.



 Ένα έργο από τα χέρια του,
"το προπελάκι" όπως έλεγε.




Αξέχαστε και αγαπημένε θείε
ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.







Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Λίγο χρώμα για ζεστασιά!




Καλό μήνα παιδιά
και καλή αρχή στα δύσκολα.