Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Μαγειρέματα του χειμώνα.

Έτοιμος και ο γλυκός τραχανάς.


 Θέλουμε ένα κιλό σιτάρι κομμένο

 και δυόμιση κιλά πρόβειο γάλα.

 Βράζουμε το γάλα με λίγο αλάτι
και ρίχνουμε το σιτάρι

 Ανακατεύουμε να πήξει και προσθέτουμε πιπέρι.

 Αφού απορροφηθεί όλο το γάλα και πήξει, 
κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 Και τότε είναι που απλώνουμε τραχανά όπως λέμε.
Στην αρχή είναι χοντρά κομμάτια και κολλάει.

 Όσο στεγνώνει όμως μπορούμε 
να το κόβουμε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια.

 Σιγά σιγά στεγνώνει και μπορεί να περάσει από το ειδικό κόσκινο,
για να θρυμματιστεί ομοιόμορφα.

 Αν ο καιρός βοηθήσει στεγνώνει γρήγορα.
Θέλει βοριαδάκι και όχι ζέστη.

Έτοιμο κι αυτό.
Δεν έχει καμία σχέση με το κουσκούς,
αλλά είναι το ίδιο νόστιμο.
Περιμένει να έρθει η σειρά του μόλις πιάσουν τα κρύα.
Στριφτόπιτα  και  μαντί  είναι τα καλύτερα.
Αλλά και σκέτη σούπα με ντοματούλα,
ή με κοτόπουλο είναι ότι πρέπει.



Οι μέρες είναι ζεστές για θάλασσα,
αλλά ο χειμώνας είναι στην πόρτα μας.





18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

. Καλησπέρα !
. Σκέφτηκες μήπως οτι με αυτές τις αναρτήσεις σου θα μάς κάνεις όλους κομπλεξικούς που δεν μπορούμε να σε φτάσουμε ούτε στο μισό ;

Naturedigital είπε...

Η τραχανόσουπα δεν μ' αρέσει.. Μ αρέσει όμως ο ξυνός τραχανάς, ο "ξυνόχοντρος" όπως τον λέμε στην Κρήτη.. κάπως έτσι γίνεται κι αυτός, με χοντροκομμένο στάρι και γάλα που το έχομε αφήσει να ξυνίσει.... και μετά απλώνεται για να ξεραθεί..
Και τόν χειμώνα είναι υπέροχος μαγειρεμμένος με κρέας αλλά και με μελιτζάνες... ακόμη και με πατάτες και ντομάτα...
Πάντως να σου πω την αλήθεια.. μ' άνοιξες την όρεξη..
Καλό βράδυ..
Κωστής

Ευρύνοος είπε...

Τι μου θύμισες τώρα..!

ΜΑΝΤΙ!!
άντε να χειμωνιάσει να χωθώ στο ζύμωμα..!

μπράβο σου Θαλασσένια, καιρό έχω κι εγώ να βάλω συνταγούλα..

άντε, μου έδωσες ιδέα :)

καλό βράδυ !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Ο Χειμώνας; Φτου! Ξορκισμένος με τον απήγανο! Δεν τον θέλω!
Θέλω όμως τον τραχανά και τον γλυκό σε καυτερή εκδοση, αλλά και τον γλυκό.
Πολύ δημοφιλής στο σπίτι, αλλά αγοραστός (παντελονάτος, που λέμε).
Δεν έχω τα μπερεκέτια της κατασκευής!
Αυτά είναι για άξια άτομα, σαν εσένα!
Καλό βράδυ.

VAD είπε...

Κια πριν απλώσουμε τραχανα,τρωμε και λιγες μπουκιές ζεστο!!Το καλύτερό μου,οταν η μανα μου απλωνε τραχανα:))

ΦΟΥΛΗ είπε...

Τραχανάς νοστιμότατος,αν και μικρή δεν τον ήθελα,βλέπεις η μαμά Κουμιώτησα μας είχε ταράξει....
καλημέρα...

Λίλα είπε...

Aγαπημένος το χειμώνα ο τραχανάς, σούπα με ντοματούλα και τριμμένη φέτα, κόκκινη πιπεριά και ένα ποτηράκι κρασί!!!!!!
Αχ!

Vita είπε...

Δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ με γάλα που δεν έχει ξυνίσει.Εγώ φτιάχνω τον δικό μας ξινόχοντρο και μάλιστα μ' αρέσει να δοκιμάζω και λίγο νωπό πριν τον ξεράνω. Έβαλα κι εγώ τη συνταγή γιατί είμαι της γνώμης ότι τέτοιες συνταγές πρέπει να γίνονται γνωστές και να μη ξεχνιούνται. Θα δοκιμάσω την εκδοχή σου με λίγο στάρι που έχω.

Thalassenia είπε...

Ανώνυμος ?

Λάθος τίτλο έδωσα στην ανάρτηση.
Το σωστό θα ήταν "Μαγειρέματα του καλοκαιριού για τον χειμώνα"
Ένα ολόκληρο καλοκαίρι προλαβαίνουμε πάρα πολλά αν θέλουμε.
Μεταξύ μας, η κινητικότητα διατηρεί υγιή οργανισμό και καλή σιλουέτα.

Thalassenia είπε...

Naturedigital

Έχω δοκιμάσει τον Κρητικό ξινόχοντρο. Είναι το ίδιο στην γεύση με τούτον αλλά σε πιο χοντρά κομμάτια.
Ξυνό φτιάχνουμε και εδώ έτσι όπως λες.
Θα έχουμε τον χειμώνα να τρώμε.
Με την φτώχεια που έρχεται θα μας χρειαστεί...

Καλό απόγευμα.

Thalassenia είπε...

Ευρύνοος

Το ζύμωμα θέλει χέρια γερά και δυνατά. Εκεί υστερώ λίγο.

Βάλε τίποτα καινούριο.

Να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ

Είναι τυχαίο νομίζεις ότι μου αρέσεις?
Μαζί σου κι εγώ μακριά από τον χειμώνα. Αλλά θα τον υποστούμε.

Εκεί υπάρχει πρώτη ποιότητα και σε "παντελονάτη" συσκευασία.

Σε ευχαριστώ.

Thalassenia είπε...

VAD

Ούτε που τον δοκίμασα να πω την αλήθεια. Όταν τον έφτιαχνε η μαμά δεν μου άρεσε καθόλου. Μόνο μετά στα γεμιστά και στις πίτες το τσακίζαμε.

Κάτι σου θύμησα λοιπόν.

Thalassenia είπε...

ΦΟΥΛΗ

Τί παθαίνουμε όλοι με τα χρόνια και αλλάζουμε τέτοιες συνήθειες;
Μία από τα ίδια και εγώ για τον τραχανά.
Μικρή δεν μου άρεσε καθόλου, τώρα όμως με λίγα σπιτικά κρουτόν μέσα, όπως τα έφτιαχνε ο μπαμπάς είναι απίθανος.

Καλά να είμαστε.

Thalassenia είπε...

Λίλα

Κόκκινο κρασί παρακαλώ.
Στον ξυνό φετούλα, στον γλυκό κρουτόν ξεροψημένα!!!!!!!!
Έχετε στα μέρη σας παράδοση σε αυτά μαγειρέματα.

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

Vita

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την διάδοση των παραδοσιακών συνταγών, γι αυτό και το κάνω άλλωστε.
Λές να κάνουμε ανταλλαγή;
Να κάνω ξυνό που δεν έχω κάνει ποτέ;

Μμμμμ, θα δούμε.
Καλό απόγευμα.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

δε μπορώ να το φάω με τίποτα,το στομάχι το πετάει κυριολεκτικά από μικρό παιδί.Χυλοπίτες όμως :)))) μμμμ και με κόκκορα !!!!!


καλό βράδυ :)

χχχ

Thalassenia είπε...

Και λοιπόν;E allora?

Δοκίμασε εκείνη την στριφτόπιτα και πες μου.

φιλιά